Muistot talteen

Entiseen aikaan, kun kameran filmi täyttyi, se vietiin kehitykseen ja valokuvat talletettiin joko albumiin tai kehyksiin pianon päälle. Nykyisin jokaisella digikameralla tai vaikkapa kännykällä kuvaavalla on valokuvia tallessa eri laitteilla satoja, ellei jopa tuhansia ja aina ei ole selkeää kuinka ne kaikki tulisi tallettaa ja säilyttää.

Jokaiseen tarpeeseen sopiva säilytystapa

Jos valokuvia ei halua tulostuttaa kehityspisteessä vanhaan tyyliin, voi verkon monista palveluista valita sopivimman ja valmiit kuvat kulkevat kotiin postinkantajan mukana. Näin parhaimmista otoksista saa edelleen muistot joko albumiin tai vaikka kehyksiin seinälle. BGA kuvakehykset on yksi erinomainen esimerkki markkinoilla olevasta vaihtoehdosta kuvien kehystykselle tai albumien teettämiselle, sillä heidän valikoimassaan on tuhansia erilaisia ratkaisuja muistojen kehystämiselle vaikkapa olohuoneen seinälle.

Vaihtoehtona perinteiselle leikkaa-liimaa-albumille on toki tuottaa tulostettava valokuva-albumi, jolloin itse valokuvia ei tarvitse kiinnittää fyysisiin kansioihin ja samasta valokuvakirjasta voi samaan aikaan tuottaa vaikka kopion mummille ja kummille. Jos valokuvien seinälle ripustus ei ole mieleisin vaihtoehto, mutta valokuvat tulee kuitenkin saada järjestykseen tavalla tai toisella, voi verkon monista eri palveluista valita sopivimman valokuvien tallennukseen. Kuvapalvelut kuten vaikkapa Flickr ja Picasa mahdollistavat kansioinnin, ystävien kanssa kuvien jakamisen ja ennen kaikkea tallentamisen verkon rajattomaan säilytystilaan. Lisäksi hyvä vaihtoehto on tallentaa kuvat ulkoiselle kovalevylle, jolloin mahdollinen kaksoiskopio on olemassa sen lisäksi, että kuvat ovat tallessa jossain sopivassa kuvapalvelussa.

Kuvien säilytys tuleville sukupolville

On mahdotonta sanoa missä muodossa ja palvelussa kuvat olisivat optimaalisimmassa säilössä vaikkapa 100 vuoden kuluttua nykypäivästä. DVD ja CD-tallennus tuntuvat jo nyt monesta vanhanaikaiselta, vaikka niitä vasta hetki sitten markkinoitiin uusimpina tapoina säilyttää muistot niin, etteivät ne haalistu. Moni valokuvaukseen erikoistunut yritys tarjoaa nykypäivänä paperikuvien digitalisointia, sillä teetetyt kuvat menettävät värinsä ja ikivanhat perhepotretit haalistuvat vuosikymmenten saatossa niin, ettei isomummin piirteitä enää melkein kuvista erota.

Jokaisen tulee siis valita itselleen sopiva tapa tallentaa valokuvat ja videot seuraaville sukupolville, oli se sitten bittimuodossa tai maahan kaivetun aikakapselin sisuksissa, tärkeintä on että muistot säilyvät.