Musiikki

Sillä on ihmeellisiä vaikutuksia, musiikilla siis. Se voi rauhoittaa, lievittää stressiä ja pelkotiloja, ja sitä käytetään vauvojen nukuttamiseen. Äidit laulavat kehtolauluja pienokaisilleen jo ennen kuin nämä edes syntyvät, ja samaa musiikkia voidaan käyttää synnytyksessä ja vauvan jo synnyttyä unilauluina. Musiikki voi auttaa luomisprosessissa, kun tuntuu että aivot eivät nyt jaksa keskittyä tarpeeksi itse aiheeseen.

Tällöin voi kyllä vaarana olla myös se, että musiikki tempaa liiaksi mukaansa ja esim. kirjoittamisesta ei tule mitään, kun keskittyy liiaksi musiikkiin. Monet käyttävät musiikkia apuna treenaamisessa. On huomattavasti hauskempaa kokeilla vaikkapa spinningiä kun taustalla soi inspiroiva musiikki ja jumppatunnin ohjelma on rakennettu taitavasti musiikin ympärille. Tuntuu kuin se oikeasti tsemppaisi eteenpäin tiukassa ylämäessä jossa vastukset on säädetty täysille tai siivittäisi vastaavasti lujempaa menoon suorilla. Myöskin juostessa musiikki saa askeleen tuntumaan kevyemmältä, etenkin jos on valinnut juuri omaan juoksurytmiin sopivat kappaleet. Niin ja käyttäväthän monet bodaritkin musiikkia salilla buustaamaan maksimaalisuorituksiin. Mitä raskaampaa, sen parempaa.

On tutkittu, että oikean laisen musiikin kuuntelu tuottaa kehossa endorfiineja, eli näitä samoja hormoneja kuin saa esimerkiksi auringonvalosta tai rakastelusta. Kannattaa siis laittaa lempimusiikki soimaan aina kun olo tuntuu jyrän alle jääneeltä.