Parhaat suomalaiset elokuvat

Elokuvien laittaminen paremmuusjärjestykseen on haastava tehtävä. Kaikki eivät tykkää samanlaisista elokuvista ja siinä missä toinen nauraa kippurassa elokuvalle, joku toinen kokee sen lähinnä nolona tai ei näe siinä mitään hauskaa.

Mutta Uuno Turhapuro-elokuvat ovat sopineet useamman suomalaisen makuun, sillä niitä löytyy useampikin listoista, joissa on tutkittu mitkä ovat olleen suomalaisten mielestä parhaimmat tai ainakin katsotuimmat elokuvat vuosien 1970 sekä 2014 välillä. Kaikista eniten näistä Uuno-leffoista on kerännyt katsojia vuonna 1984 ilmestynyt Uuno Turhapuro armeijan leivissä, jonka näki teattereissa yli 750 000 katsojaa. Kymmenen katsotuimman joukossa on monta muutakin Uunoa, kuten vuonna 1973 ilmestynyt ensimmäinen Uuno Turhapuro-elokuva, sekä Uuno menettää muistinsa ja Uuno Epsanjassa.

Vuonna 1973 sai ensi-iltansa Timo K. Mukan saman nimiseen elokuvaan perustuva elokuva eli Maa on syntinen laulu. Sen lisäksi että se kasasi melkoisen määrän katsojia elokuviin, on sen sanottu olevan yksi arvostetuimmista kotimaisista elokuvista, joka sai kolme Jussi-palkintoa. Elokuvan aihe on tämän päivänkin mittapuiden mukaan melkoisen raadollinen, kuten kotimaisissa elokuvissa yleensä. Myös sota-ajan elokuvat olleet kassamagneetteja, ja kymmenen katsotuimman joukossa ovat sekä Pekka Parikan Talvisota vuodelta 1989 sekä Tuntematon sotilas, se uudempi versio Rauni Mollbergin ohjaamana vuodelta 1985. Elokuvastahan on siis kaksi versiota, ensimmäinen on tehty jo vuonna 1955 ja se perustuu Väinö Linnan romaaniin Tuntematon sotilas. Tästä voidaan nykypäivänä vääntää kättä, että kumpi onkaan se ainut ja oikea versio.

Aleksi Mäkelää voidaan pitää kotimaisen elokuvateollisuuden merkittävänä nimenä, jonka ohjauksesta on saatu nauttia niin Häjyjen kuin Pahojen poikienkin kanssa. Mäkelä on myös ohjannut kaksi Vares-elokuvien sarjan elokuvista sekä Matti Nykäsestä kertovan elokuvan Matti, jotka myöskin ovat suomalaisten mieliin.

Olisihan noita paljonkin, hyviä, merkittäviä kotimaisia elokuvia jokaiseen makuun.