Suomalaiset artistit

Suomesta ei juurikaan ole noussut maailman tähteyteen juurikaan yksittäisiä artisteja, vaikka populaarimusiikkia onkin aktiivisesti 50-luvulta lähtien. Tätä ennen Suomi oli ehkä enemmänkin tunnettu säveltäjistä, ja moni ulkomaalainenkin osaa nimetä Jean Sibeliuksen kun pyydetään nimeämään merkittäviä suomalaisia musiikintekijöitä.

Mutta Suomesta kuitenkin tulee monenlaista musiikkia. Oopperaa, poppia, heviä.. mitä vain voi kuvitellakaan soitettavan. Moni kevyen musiikin artisti on päässyt pinnalle laulukilpailuista kuten Syksyn Sävelestä, jota alettiin järjestämään jo 60-luvun lopusta lähtien. Alussa kuka vain sai ottaa kisaan, joten se helpotti artistitaivaalle pääsyä, mutta myöhemmin kisa muutettiin kutsuvierasshowksi. Syksyn sävelen kautta pinnalle tai suurempaan suosioon pääsivät sellaiset artistit kuin Irwin Goodman, Jukka Kuoppamäki, Kirka sekä Mikko Alatalo, ja näistäkin muutama on vielä iskelmätaivaan merkittäviä nimiä. Etenkin Kirkan poismeno vuonna 2007 oli suuri kolaus, sillä olihan hän yksi merkittävimmistä artisteista, jotka yhdessä Pepe Willbergin, Hectorin sekä Pave Maijasen kanssa muodostivat Mestarit-kokoonpanon.

Tänä päivänä saamme radiosta kuulla hyvinkin monimuotoista kotimaista musiikkia. Radio Suomipop on kanava kaikille niille, jotka haluavat kuulla hyvää kotimaista musiikkia uusilta ja hieman vanhemmilta artisteilta ja heidän viikon listansa on hyvä katsaus kotimaiseen musiikkiin. Listalta löytyy niin ikivihreätä Katri Helenaa kuin uusimpiakin nimiä, kuten Jenni Vartiaista, Suvi Isotaloa, Juha Tapiota, Robinia.. vain muutaman mainitakseni. Monet pinnalla olevista kotimaisista artisteista ovat päässeet suuren kansan suosioon musiikkikilpailuista kuten Idols tai Voice of Finland, jotka ovatkin hyviä kanavia uusille tähdille päästä urallaan eteenpäin, vaikkakin niiden kritisoivan tappavan musiikkibisnes. Tiedä tuota, mutta olisiko Antti Tuiskun urakaan siinä pisteessä mitä se nyt on, ilman tv:n musiikkikilpailua?