Suomen suosituimmat tanssit

Suomalaiset ovat kovia tanssimaan. Sen osoittaa jo lavatanssien suosio, joita järjestetäänkin monella paikkakunnalla etenkin kesäaikaan. Ja onpa moniin kaupunkeihin rantautunut myöskin päivätanssit, jonne ihmiset voivat poiketa vaikka kesken työpäivän lounastauollaan. Mitä niissä sitten tanssitaan?

Jo 1900-luvulla tavattiin tanssia kansantansseja, polkkaa, humppaa, jenkkaa.. Näitä näkee tanssittavan yhä monilla tanssilavoilla, vaikka varsinaiset kansantanssit ovatkin hieman katoavaa luonnonvaraa. Myöskin valssin suosio on ollut aina taattu, ja etenkin monien häiden vetonaula on juurikin häävalssi ja monet etenkin vanhemmat ihmiset ovat salaa (tai aivan julkisestikin) pettyneitä, jos ei tätä tiettyä ohjelmanumeroa häistä löydy.

80-luvulla myöskin Suomessa vallitsi tiputanssivillitys. Sehän on tuo hassun näköinen tanssi, jossa räpytellään koukistettuja käsiä kuin linnun siipiä ja mennään kyykkyyn aina välillä. Noh, onneksi sen aika alkaa olla ohi, samoin kuin 90-luvulla tanssilavojen tunnelmaa kuumentaneen lambadankin. Lambadahan oli tuo alun perin Etelä-Amerikasta, joko Brasiliasta tai Boliviasta (täyttä varmuutta siihen ei ole) lähtöisin oleva tanssi, jonka Kaoma-yhtye teki tunnetuksi vuonna 1989 Lambada-nimisellä kesähitillään. Lambadastahan sanottiin, että sitä voi treenailla tanssimaan kun tökkää kynän peppuun ja alkaa piirtämään kasia seinälle. Ja onhan noita, muitakin hetken villityksiä rantautunut Suomeenkin. Yleensä juurikin jonkun hittikappaleen saattelemana, jonka askelkuviot pitäisi sitten muiden hallita.

Mutta lavoilla tapaa monenlaista tanssityyliä. Siellä mennään yhä jenkan ja polkan askelilla siinä missä mukaan on tullut cha cha chaata ja foxia, valssi taittuu yhä ja onpa myös lukuisalla tanssijalla myös tangon taika hallussaan. Nuoriso taas enemmän tykkää discosta ja latinopohjaiset salsa ym ovat myös suosittuja, kiitos zumban jota on tarjolla monissa jumpparyhmissä ja innostaa ihmisiä menemään sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle.